Tudomány-Technika

Hatalmas “üstököscsóvával” rendelkező Naprendszeren kívüli bolygót fedeztek fel a kutatók.

A Neptunusz-nagyságú bolygót hatalmas gázcsóva kíséri, amitől üstökösnek látszik.

A GJ 436b jelű bolygó nagyon közel van a központi csillagához és a csillag intenzív sugárzása miatt elveszíti atmoszférája egy részét, amely hatalmas felhőként egy ideig a bolygó körül marad.

Amikor a nemzetközi kutatócsoport néhány éve felfedezte a bolygót, még nem tudták megállapítani a csóva nagyságát. Az első megfigyelések az úgynevezett tranzitmódszeren alapultak, vagyis abból szűrtek le következtetéseket, ahogyan a bolygó és “csóvája” elhalad az anyacsillag előtt.

Forrás: Wikimedia Commons

Az, hogy a csillag hosszan elsötétedett, már utalt a bolygó körüli gázfelhő nagy kiterjedésére. Valódi nagyságát és formáját csak elméleti síkon sikerült kiszámítani. Most azonban a Hubble űrteleszkóppal pontosabban megfigyelték a bolygót.

A gázfelhő az UV-tartományban fényt nyel el, ezért a kutatók a GJ 436b-re irányították a Hubble “UV-szemét”. Az új elemzésnek köszönhetően a szakértők igazolni tudták a korábbi számításokat és végigkövetni a gázcsóva keletkezését.

A ritka jelenség megismerése segít jobban megérteni, hogyan hat a csillagok intenzív sugárzása a körülöttük keringő Naprendszeren kívüli bolygók légkörére.

Ha tetszett látogasson el portálunk technikai magazinjára a Facebookon

Megosztásra vár
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Szólj hozzá! Amivel nem sérted meg a másikat. Köszönjük.

Szólj hozzá!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

  Subscribe  
Visszajelzés