Egyéb

Mi lenne ha összeállna újra a Monarchia?

Az Index által is közölt videó szerint a Monarchia területén ma 14 különböző ország osztozik. 

Ez lenne ma a 39. legnagyobb területű ország a világon – Európában viszont a második legnagyobb lenne, Oroszország után. 

A Monarchia lakossága ma, száz év után közel 69 millió főt tenne ki, megelőzve Franciaországot, megközelítve Németországot. A Habsburg-birodalom a világ 20. legnagyobb népességű országa lenne ma, Thaiföld és Törökország között.

A nemzetiségi arányok viszont megváltoztak száz év alatt – a németek/osztrákok és a magyarok kárára. 1914-ben a németek 23, a magyarok közel 20 százalékát tették ki a Monarchiának. Ez a szám ma a németek esetében 12, a magyarok esetében 15 százalék lenne. Tehát alig több mint egynegyednyi osztrák és magyar nemzetiségű lakosa lenne egy mai Osztrák-Magyar Monarchiának. Ebben a mai birodalomban 10-10 százalék lenne az ukránok és a csehek, 8-8 százalék a románok és a lengyelek aránya.

Az új Monarchia nemzeti összterméke mintegy 1100 milliárd dollár lenne. Ez volna a világ 15. legnagyobb gazdasága, megelőzve Mexikót, megközelítve Spanyolországot.

Az egy főre jutó nominális GDP 17 ezer dollár lenne, ez a 39. a világranglistán. (A mai magyar egy főre jutó nominális GDP 12 ezer dollár.)

A birodalom katonai költségvetése a 19. legnagyobb lenne a világon, Spanyolország és Kolumbia között a világranglistán. Mintegy 188 ezer katonánk lenne, ez a 30. legnépesebb hadsereg lenne, megelőzve Németországot (186 ezer), megközelítve Marokkót (196 ezer) és Franciaországot (222 ezer).

Az újjászületett Monarchiának egy darab gyarmata lenne, egy egy négyzetkilométeres terület Tiencsin kínai nagyvárosban. Harmincezer kínai él most ezen a területen.

A birodalom lakosai közül 44 százalék katolikus, 18 százalék ortodox, 4 százalék protestáns és 3 százalék muszlim lenne. Mintegy 20 százalék pedig vallástalan volna.

És hogy ki lenne ma a császárunk?

A trónöröklés rendje szerint, miután Habsburg Ottó 2011-ben meghalt, az ő idősebb fia, Károly lenne a mai császár. Magyar uralkodóként: V. Károly.

mandiner.hu

 

Megosztásra vár
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Szólj hozzá! Amivel nem sérted meg a másikat. Köszönjük.

Szólj hozzá!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

  Subscribe  
Visszajelzés